Kort historik om video

Det är verkligen otroligt att de allra första tankarna om att kunna överföra bild och ljud samtidigt dök upp så tidigt som på 1870-talet. Teknologin för att överföra bilder var ännu inte uppfunnen, men den första telefonen som patenterades i USA 1876 satte fart på kommunikationsrevolutionen. En miss i patenten som innebar att Norden inte fanns med gjorde att svenska LM Eriksson, som startades samma år, kunde börja producera och sälja telefoner.

Den första kameran för rörliga bilder uppfanns av britten John Logie Baird i mitten av 1920-talet och blev grunden till televisionen. Kameror för rörlig bild handlade länge om TV och film. Ordet video dök upp 1935 och ordet videotelefon började inte användas förrän på 50-talet. Först på 70-talet började videokameror bli mer allmänt förekommande.

Den första stora expansionen av mediet kom på 80-talet då det blev möjligt att skicka videobilder över analoga telefonlinjer, även om det fortfarande var väldigt dyrt.

Digitaliseringen ändrade allt

Övergången från analogt till digitalt förändrade marknaden för videokommunikation i grunden. Utmaningen med video har alltid varit att mängden data som ska överföras är så mycket högre än för ett ljudbaserat samtal. HD-video behöver närmare 11 MB per minut. Tack vare Internet Protocol (IP) och bättre kompressionsteknologier ökade möjligheterna med video-överföringar avsevärt.

Det var under den här perioden, som Compodium lanserades. Som en av de riktiga pionjärerna inom området började vi redan 1997 föra samman människor från flera olika delar av världen i videokonferenser.

De senaste tio åren har teknologier som höghastighetsfiber och bredband möjliggjort en enormt snabb tillväxt. I takt med tillväxten har även behoven av säkerhet och autentisering exploderat. Compodium såg behoven tidigt och har kontinuerligt byggt in det senaste inom säkerhet och autentisering. Den första Vidicue-plattformen lanserades 2010 och har hela tiden fortsatt utvecklas.

Framtiden

Vi befinner oss helt klart i en revolution inom global videokommunikation när allt fler blir medvetna om hur teknologin kan förenkla för dem som individer och för deras verksamhet.

Under det senaste året har vi sett ett markant ökat fokus på kvalitet, säkerhet och integritet. Vår säkra och autentiserade Vidicue-plattform, utvecklad med Compodiums långa erfarenhet i bagaget, fortsätter alltså ligga helt rätt i tiden.